Hoe je een modeontwerper wordt

Één vraag die ik vaak te horen krijg is “hoe word je modeontwerper?” en “wat is de gepaste kleding voor een casinobezoek?”

Het ligt aan een aantal factoren inclusief jezelf en wat jij ervan verwacht. 

In dit artikel zal ik zo een beetje de technische en creatieve vereisten belichten voor degenen die dit pad willen opgaan maar niet weten waar te beginnen. 

Scholing 

Tegenwoordig zijn er zoveel instituten en universiteiten waar je terecht kunt voor een opleiding of training tot modeontwerper. De meeste bieden een associatie, bachelors en zelfs masters graad aan, en met een associatie opleiding ben je al een eind op weg. Wil je naast ontwerpen ook de zakelijke kant onder handen nemen, dan kun je dat makkelijk combineren met een MBA of BBA-opleiding op dezelfde universiteit. Tijdens de opleiding tot modeontwerper, worden heel veel dingen bijgebracht zoals textiel kennis, ontwerpschetsen, stikken, draperen en patronen maken. Wat nooit ontbreekt is een module in de geschiedenis van mode. Je moet sowieso weten welke belangrijke dingen zich hebben afgespeeld en hoe je aan de hand daarvan kunt bepalen welke ontwerpen goed zullen aanslaan.  

Natuurlijk zijn er vereisten op aan zo een college te beginnen. Je moet bijvoorbeeld (basis) voorkennis hebben van stikken en ontwerpen en een proefexamen afleggen om door de screening te gaan. Dit zijn basisdingen die je door zelfstudie kan doen (zoals ik dat heb gedaan), of waarvoor je een training kunt volgen. 

De “praktijk” 

Tijdens of na je opleiding kun je ook als stagiaire aan de slag onder toezicht van een deskundige op het gebied van mode. Natuurlijk moet je ook nagaan welke rechten je hebt op stukken die jij ontwerpt tijdens je stageperiode. Het kan na je studie een tijdje duren voor je een erkende ontwerper bent. Het kan dus geen kwaad deel te nemen aan modeshows om je ontwerpen te laten zien en bewonderen. Zo word je ook steeds bekender, en in de modewereld is het belangrijkste (los van kwalitatief goede en aantrekkelijke ontwerpen) nog steeds bekendheid. Wat ik altijd meegeef als advies is, zoveel mogelijk gezien worden. Bezoek mode evenementen, sociale aangelegenheden, maak van de gelegenheid gebruik om contacten te leggen, nieuwe mensen te leren kennen. Heb, als het kan, altijd visitekaarten bij je om aft e geven. 

Om modeontwerper te worden, moet je heel hard werken om je eigen plek in de modewereld te bemachtigen. Zorg er dus voor dat je met je unieke ontwerpen de aandacht trekt en ook vasthoudt. 

Ciao!