Mijn favoriete Italiaanse merken

Mode zit de Italianen in het bloed, op straat in Milaan zie je goed geklede vrouwen en mannen in mooie klassieke pakken, maar ook de laatste modetrends op een creatieve eigen manier gestyled. Het zijn steevast Italiaanse ontwerpers die de internationale toplijsten aanvoeren, de hier gevestigde modehuizen en high-end merken geven internationaal vorm aan de stijl van vandaag. Ook als je geen modeliefhebber bent is wat je draagt bewust of onbewust vaak terug te voeren op een Italiaans ontwerp. Als ik het over mijn studies heb, dan komen ook mijn favoriete Italiaanse labels om de hoek kijken.

Armani

Dit label heeft eigenlijk geen introductie nodig, iedereen kent het beroemde beeldmerk van de gestileerde adelaar van Giorgio Armani. Armani begon ooit aan een studie medicijnen maar vond, gelukkig voor ons, snel zijn weg naar mode. In 1975 richtte hij het Armani imperium op. Kenmerkend voor zijn ontwerpen zijn de elegante, klassieke en verfijnde ontwerpen voor vrouwen, mannen en kinderen. Naast de modecollecties is het merk bekend om zijn accessoires zoals brillen, horloges, juwelen en zijn parfum.

Prada

Een ander historisch label is Prada, dat ooit begon als ontwerper van lederwaren. Dit in 1913 door Mario Prada opgerichte modehuis heeft een bijzondere geschiedenis als officiële ontwerper voor het Italiaanse koningshuis. De kleindochter van Mario Prada: Miuccia erft het imperium en zet vanaf de jaren ‘70 koers richting een groot succes.

Miu Miu

Miuccia Prada is een groot talent, vanaf 1993 begint ze het label Miu Miu met een geweldige stijl: heel anders dan Prada maar zeker net zo goed doordacht. Als Prada de Yin is, vormt Miu Miu de Yang: een tegenhanger met veel kleur en uitbundigheid. Met haar collectie van handtassen, ware kunstwerkjes van schoenen en frisse, energieke en kleurrijke stukken is Miu Miu fantastisch voor een stijlvolle maar ook vernieuwende look.

Valentino

Dit label werd opgericht door Valentino Garavani, die eind van de jaren ’50, na zijn opleiding in Parijs terugkeerde naar zijn thuisland Italië en er zijn modehuis vestigde. De collecties zijn een prachtige vertaling van invloeden van Franse modehuizen met een flinke dosis Italiaanse glamour. Hij maakte naam met zijn beroemde rode kleur, rode jurken die je hart stelen als je ze ziet. Verder brengt Valentino pasteltinten, bloemetjesjurken en stoere tassen. Items die feestelijk maar draagbaar zijn en waarmee je je eigen stijl kan onderstrepen.

Als het om belangrijke ontwerpers in Italië gaat is het lastig kiezen want naast deze ontwerpers zijn er zoveel meer namen die Italië op de kaart zetten. D&G, Versace, Gucci, Moschino en nog vele anderen.