Over Italiaanse mode

Alvorens het over mijn favoriete Italiaanse merken te hebben, eerst wat over Italiaanse mode.

Italië is het modeland bij uitstek en veel grote namen in de modewereld zijn van Italiaanse origine. Het land is een paradijs voor modeliefhebbers en internationaal staat Italië bekend als voorloper waar originele en vooruitstrevende ontwerpers niet alleen hun visie tonen maar waar ook traditie en vakmanschap in ere worden gehouden.

Geschiedenis van mode in Italië voor 1900

De modegeschiedenis van Italië vindt zijn oorsprong in het oude Rome. Toen al werden er tunieken gemaakt van prachtige stoffen en men droeg stola’s om status en rijkdom te etaleren. De renaissance geldt in Italië als een ware artistieke revolutie, we zien enorme ontwikkelingen in de mode die hand in hand gaan met ontwikkelingen in kunst, architectuur en muziek; een culturele bloeiperiode! Rijke families zoals de Medici van Florence laten ontwerpen maken door couturiers: prachtige fluwelen, zijden en wollen stukken die wereldberoemd worden. In de decennia die volgen groeit de mode-industrie in Italië uit tot een grote sector waar zowel haute couture als prêt-à-porter collecties gemaakt worden.

Italiaanse elegantie gaat viral

Fast forward naar de jaren ‘50 van de vorige eeuw. De naoorlogse jaren gelden als omwenteling waarin Italië het stokje overneemt van Frankrijk als belangrijkste modeland binnen Europa. In dit decennium wordt de Italiaanse mode wereldwijd werd verbreid. Niet alleen in Europa maar ook in de V.S. valt men voor de klassieke look uit die tijd: Een capribroek met een mooie blouse. In de decennia die volgen blijven Italiaanse ontwerpers de trend zetten met hun feilloze gevoel voor stijl. Rond de jaren ‘70 zijn modehuizen zoals Gianfranco Ferre, Missioni en Emilio Pucci wereldwijd bekend en geliefd. Naast Milaan zijn ook Palermo, Venice, Napels en Florence modesteden met internationale allure. Daarnaast is Italië beroemd om de rijke traditie van lederbewerking, de mooiste schoenen en tassen komen uit Italië!

Italiaanse stijl vandaag

Het mag duidelijk zijn dat ze mode in Italië serieus nemen. Er is zelfs een onafhankelijk instituut: het National Chamber of Italian Fashion dat de hoge kwaliteit van ontwerpen en uitvoering waarborgt. Zowel voor couture en high-end als ready to wear collecties is Italië de plaats waar het gebeurt. En de mode blijft zich ontwikkelen, door een slimme combinatie van traditioneel vakmanschap met cutting edge technologieën zoals 3d prints zijn Italiaanse ontwerpers ook vandaag de dag vernieuwend en verfrissend.